Van http naar https – Stap over zonder problemen Waar moet je op letten bij de overstap naar https

Van http naar https overstappen is aan te raden, echter zijn er wel enkele spelregels, waar je op moet letten om zonder problemen over te stappen.

van http naar httpsBegin van dit jaar heeft Google aangekondigd dat websites met een https positiever zullen worden beoordeeld vergeleken met een http. Wat eigenlijk betekend dat websites met https hoger zullen scoren in Google, dus is het een prima optie om over te stappen van http naar https.

Als je met een nieuwe website start, is het natuurlijk simpel dan start je met https maar heb je al een bestaande website met een http dan kan ik mij voorstellen dat je, je afvraagt of je zonder problemen kunt overstappen.

Lees hieronder verder en ontdek waar je allemaal op moet letten als je van http naar https wilt overstappen zonder problemen.

Van http naar https.

Waarschijnlijk heb je al wel het een en ander gelezen over https en wat het allemaal inhoud, maar weet je niet waarom het belangrijk is dat je van http naar https overstapt. Hieronder lees je waarom het belangrijk is, wat het inhoud en wat de voordelen zijn.

Wat is een https?

Allereerst even antwoord op de vraag wat https nu eigenlijk is. Https is de afkorting voor HyperText Transfer Protocol Secure, dit is eigenlijk niet meer dan een beveiligde http verbinding. Bij een https verbinding worden de gegevens die verstuurd worden versleutelt, zodat het voor eventuele kwaadwilligen (hackers) moeilijker wordt om deze gegevens te onderscheppen.

Voor een https is een SSL certificaat nodig zodat de gegevens die verstuurd worden goed en veilig versleuteld kunnen worden.

Een SSL certificaat aanvragen.

Als je een SSL certificaat wilt aanvragen dan kun je dit het beste doen via de hosting van jouw website, omdat niet elke certificaat wordt ondersteunt bij sommige hosting partijen. Verder zal de hosting partij je ook veel beter kunnen helpen met het installeren van het SSL certificaat als je problemen ondervind.

Welk SSL certificaat moet ik aanvragen?

Er zijn verschillende SSL certificaten te koop maar welke moet je nu aanvragen? Je hebt de keuze uit onderstaande certificaten:

Domein Validatie:

van http naar httpsDit SSL certificaat wordt het meest aangevraagd voor gewone websites waarbij de beheerder ervoor wil zorgen dat de bezoekers zonder zorgen hun gegevens kunnen achterlaten doordat de verbinding beveiligd is. Dit SSL certificaat wordt meestal binnen enkele minuten na aanvraag uitgegeven.

Een Domein Validatie certificaat is echter slechts op 1 domein te gebruiken, het is niet mogelijk om ook subdomeinen van HTTPS te voorzien.

SSL Wildcard:

Wil je toch ook op 1 of meerdere subdomeinen HTTPS gebruiken vraag dan een SSL Wildcard aan. Je hoeft dan niet voor elk subdomein een SSL certificaat aan de vragen. Het maakt niet uit welk subdomein je gebruikt je kunt het gebruiken voor elk subdomein die is gekoppeld aan jouw domein.

Vraag je, je af waarom je HTTPS voor je subdomeinen zou gebruiken? Misschien heb je wel een shop of een ledengedeelte b.v. shop.jouwdomeinnaam.nl, dan is het toch wel belangrijk dat deze gegevens versleuteld worden. Met een SSL Wildcard hoef je voor jouw shop geen apart SSL certificaat aan te vagen.

Uitgebreide Validatie:

Dit SSL certificaat is speciaal voor bedrijven bij dit certificaat word jouw bedrijfsnaam getoond in de adresbalk. Voordat dit certificaat echter wordt uitgegeven vindt er wel een uitgebreide controle plaats. Zo wordt de KVK-inschrijving bekeken en wordt er gecontroleerd of je wel echt de eigenaar bent van de website.

Ook wordt er telefonisch contact opgenomen om alles nogmaals te controleren. Doordat voor een Uitgebreide Validatie SSL certificaat nogal wat controle nodig is, duurt het enkele dagen voordat het certificaat wordt uitgegeven.

Organisatie Validatie:

Zoals je waarschijnlijk aan de naam al wel kunt zien is dit SSL certificaat alleen bestemt voor organisaties. Ook voor het Organisatie Validatie SSL certificaat is uitgebreide controle nodig zodat het enkele dagen duurt voordat het certificaat wordt uitgegeven.

Voordelen van een SSL verbinding.

Hoewel alleen een SSL verbinding jouw website niet direct hoger laat ranken in Google, zal het wel helpen. En in de toekomst zal Google het alleen maar meer waarde geven als je website een SSL verbinding heeft.

Wat wel een groot voordeel is, is dat de bezoekers in hun browser zien dat jouw website veilig is, dit geeft meer vertrouwen bij de bezoekers. Ze zullen daardoor langer op jouw website blijven en zeker sneller geneigd zijn om een product aan te schaffen of een e-mail adres achter te laten.

Waar moet je op letten bij het overstappen?

Het overstappen van http naar https vergt wel enkele aandachtspuntjes, het belangrijkste is dat je, voordat je ook maar iets doet, een back-up maakt van je WordPress website. Soms wordt dit automatisch gedaan door jouw hosting partij maar dit is zeker niet standaard, dus maak in ieder geval een back-up voordat je begint.

Let ook op dat je het juiste SSL certificaat aanschaft, zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb je bij een domein validatie certificaat geen SSL verbinding bij een subdomein. Wil je dit wel schaf dan een wildcard certificaat aan dit bespaard je veel geld anders moet je voor elk subdomein een apart certificaat aanvragen.

Het kan gebeuren dat interne links niet automatisch mee veranderen als je het SSL certificaat installeert, controleer dus of alle interne links nog werken nadat het certificaat is geïnstalleerd.

Webmaster tools en Analytics.

Maak je gebruik van Google Webmaster tools en Analytics dan zal dit ook aangepast moeten worden omdat anders niets meer geregistreerd wordt. Bij Google Analytics is dit simpel te wijzigen, ga daarvoor naar Analytics en login.

van http naar https

Klik daarna links onder op beheerder, klik vervolgens onder Property op property-instellingen verander bij “Standaard-URL” http naar https en klik onderaan op opslaan.

van http naar httpsGa vervolgens terug en klik onder weergave op instellingen weergeven en verander bij “URL van website” http weer in https en klik weer op opslaan. Google Analytics is nu klaar.

Nu moet Google Webmaster tools nog aangepast worden, echter kun je hiervoor beter jouw website opnieuw aanmelden. Verwijder de http website eerst uit Webmaster tools en meld vervolgens jouw site opnieuw aan.

LET OP wel als https://jouwwebsite.nl.

Als je alle bovenstaande punten hebt gecontroleerd zou jouw website met SSL certificaat nu in principe goed moeten werken, echter kwam het bij mij met een website voor dat de browser aangaf dat de website niet veilig was, dit kwam omdat de URLs van de afbeeldingen niet waren mee veranderd. Ik kreeg als tip van mijn hosting party om de plugin “Really Simple SSL” te installeren, het was daarna heel snel opgelast.

Conclusie:

Hoewel het niet echt nodig is dat jouw website van http naar https wordt overgezet, raad ik je toch wel aan dit te doen. Je zult zien dat bezoekers meer vertrouwen hebben in jouw website als deze beveiligd is en ze zullen sneller overgaan tot het kopen van een product of hun e-mail adres sneller achter laten.

En hoewel Google op dit moment nog niet heel veel meerwaarde geeft aan http, zal dit de komende tijd veranderen. En zal een website met https hoger gaan ranken dan een website met http.

One thought to “Van http naar https – Stap over zonder problemen Waar moet je op letten bij de overstap naar https

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *