Je Eigen Blog Starten | 8 stappen voor een beginnend blogger

je eigen blog starten

Je eigen blog starten doe je misschien wel om mensen te informeren over bepaalde onderwerpen. Of om je mening te geven over bepaalde onderwerpen. Maar het kan ook zijn dat je een blog begint om hier online geld mee te verdienen.

Een blog is veel dynamischer dan een gewone website, dit komt omdat bezoekers kunnen reageren op de geplaatste blogberichten. Ook kun jij hier weer op reageren zodat er een soort conversatie ontstaat. Een blog is dus eigenlijk een mix van een gewone website en een forum.

In 8 Stappen je Eigen Blog Starten

Denk je er over om een eigen blog te starten lees dan hieronder verder. In 8 simpele stappen zal ik proberen uit te leggen waar je op moet letten bij het starten van een blog. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je veel bezoekers krijgt naar je blog.

Stap 1: Gratis of eigen domeinnaam en hosting

Om een eigen blog te starten zul je webruimte op het internet moeten hebben. Dit kan bij gratis aanbieders zoals Blogger, Jouwweb of bij WordPress.com. Bij deze aanbieders kun je een gratis blog maken en kun je kiezen uit verschillende leuke layouts. Technische kennis is hierbij niet noodzakelijk, je kunt direct starten met schrijven.

Echter raad ik je gratis aanbieders af, het is beter om een eigen domeinnaam te registreren en te zorgen voor hosting waar je, je blog op kunt plaatsen. Een eigen blog is aan te raden omdat je bij gratis aanbieders afhankelijk bent van hun werkwijze. Mochten ze besluiten om een layout te veranderen dan verandert ook jouw blog uiterlijk. In het ergste geval besluiten ze te stoppen en dan is jouw blog verdwenen en is alle het werk dat je erin hebt gestopt voor niets geweest.

Heb je een eigen blogsite met eigen domeinnaam en hosting dan beslis alleen jij over je blog en hoe die eruit gaat zien. Hoewel dit niet gratis is hoef je niet bang te zijn dat dit je bakken met geld gaat kosten voor hooguit een paar tientjes per jaar ben je al klaar.

Zelf registreer ik al mijn domeinnamen bij Versio, ook hebben ze goede stabiele hosting en ze zijn niet duur. Het eerste jaar ben je al klaar voor €7.00, voor domeinnaam (€0,99) en hosting (€0,50 pm)
Klik hier als je voor Versio wilt kiezen >>

Stap 2: Hoe starten

Heb je besloten om toch voor een gratis aanbieder te kiezen dan kun je direct beginnen zodra je, je hebt aangemeld. Kies een layout en een kleurenschema en begin te schrijven.

Heb je gekozen voor een eigen domeinnaam en hosting dan zul je iets meer werk hebben. Maar maak je geen zorgen je kunt dit allemaal prima zelf. Zo zul je blogsoftware moeten installeren kies hierbij voor WordPress., dit is speciaal ontworpen om blogs op te zetten. Ook zullen er enkele plugins geïnstalleerd moeten worden. Eenmaal WordPress geïnstalleerd kies je een thema er staan honderden gratis thema’s online hier zit vast iets tussen voor je blog. Vervolgens kun je starten met jouw eigen blog.

Even tussendoor: Denk je dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het installeren van WordPress en bij het installeren van de plugins dan is de Affiliate Marketing Revolutie (AMR) wel iets voor jou.
Klik hier om direct naar de AMR te gaan >>>

Stap 3: WordPress instellingen goed zetten

Voordat je begint Met het schrijven van berichten is het aan te raden om enkele instellingen goed te zetten. Dit is heel simpel en kun je best zelf, het zijn kleine instellingen maar wel noodzakelijk voor de vindbaarheid van je website. Ook dit wordt behandeld in de AMR, hierin worden stap voor stap alle instellingen behandeld.

1. Een home en een blogpagina maken

Ga naar het admin gedeelte van je website (jouwwebsitenaam.nl/wp-admin) klik op pagina’s in het linker menu. Maak hier 2 pagina’s aan te weten “home” en “blog” de Home pagina wordt de eerste pagina die men ziet als ze op je website komen. Je kunt deze pagina direct vullen met content maar wacht hier nog even mee totdat alle instellingen goed staan. De blog pagina laat je leeg.

Klik vervolgens onder instellingen op lezen, vink hier een statische pagina aan en selecteer bij homepagina, “home” aan die je net het gemaakt. Bij berichtenpagina selecteer je “blog”. Klik onderaan op “wijzigingen opslaan” en je bent hier klaar, je hebt nu een blog pagina en een homepagina.

2. Permalinks aanpassen

Klik vervolgens onder instellingen op permalinks, waarschijnlijk staat eenvoudig aangevinkt, maar dit is niet goed. Als je nu namelijk een bericht schrijft dan komt de url eruit te zien als “www.jouwwebsitenaam.nl/?p=12345” of iets dergelijks. Je wilt namelijk het zoekwoord waarover je een bericht hebt geschreven in de url.

Vink daarom berichtnaam aan en klik onderaan op wijzigingen opslaan. De url zal nu eindigen op de titel van je blogbericht. Stel je hebt een blogbericht geschreven over gele voetbalschoenen, de url zal er dan als volgt uitzien “www.jouwwebsitenaam.nl/gele-voetbalschoenen”. Dit is SEO technisch een stuk beter voor de vindbaarheid van je blogbericht.

3. Menu maken

Als laatste ga je een menu maken, klik daarvoor onder weergave op menu’s. Je komt nu in een nieuw scherm waar ook je zojuist aangemaakte pagina’s home en blog staan. Geef eerst het menu een naam, het maakt niet uit wat je hier invult, maar ik noem het altijd hoofdmenu, klik vervolgens op menu opslaan.

Selecteer vervolgens de pagina’s home en blog klik op aan menu toevoegen. De pagina’s staan nu in het menu de kunt de volgorde nog wijzigen door eenvoudig blog of home te verslepen naar boven of beneden. Kies nog even waar je het menu wilt plaatsen en klik op menu opslaan. Je bent nu klaar Er staat nu een menu op je website.

Stap 4: Schrijf je eerste content

Je hebt nu je website goed ingesteld dus je kunt beginnen met schrijven. Begin met de home pagina te vullen. Je hebt al na gedacht waarover je website zal moeten gaan. Schrijf op de home pagina een inleiding waarover jouw blog gaat en wat men in de toekomst zoal kan verwachten in je blogberichten.

Maak vervolgens enkele blogberichten, klik hiervoor onder berichten op nieuw bericht en schrijf hier je blogbericht. Deze zal, nadat je hem hebt gepubliceerd, verschijnen op de blogpagina. Zelf schrijf ik bij een nieuwe affiliate website altijd direct 3 tot 5 nieuwe blogberichten, zo lijkt de website in ieder geval gevuld.

Stap 5: Een blog opbouwen

Bij het schrijven van een blog moet je wel met enkele dingen rekening houden. Zo heeft elke blog een titel, deze staat altijd bovenaan het blogbericht. Verder plaats je in je blogbericht zogenaamde tussenkopjes (H1, H2, H3….) dit is om het de lezer wat makkelijk te maken.

Ook is het aan te raden om in elk bericht enkele afbeeldingen te plaatsen. LET OP: Plaats niet zo maar afbeeldingen die je op het internet hebt gevonden, hier zit meestal copyrights op, het kan je veel geld kosten als je deze toch plaatst.

Waar vind je dan afbeeldingen voor je blog? Hiervoor zijn er meerdere websites met gratis stockfoto’s deze mag je plaatsen op je website en blog. Soms is naamsvermelding van de maker vereist, maar meestal is dit niet noodzakelijk.

Enkele Stockfoto websites:

Er zijn nog veel meer gratis stockfoto websites maar deze gebruik ik zelf het meest. Google voor meer op gratis stockfoto’s

Stap 6: Bekijk de Concurrentie

Inspect Will Smith GIF - Find & Share on GIPHY

Weet je niet hoe je moet beginnen, kijk dan eens bij je concurrenten. Hoe pakken ze het aan en waar schrijven ze over. Ga niet hun websites kopiëren en zeker niet de teksten, dit zal namelijk door Google afgestraft worden.

Kijk hoe ze hun websites hebben op gebouwd en welke zoekwoorden ze hebben gebruikt. Schrijf ook over deze zoekwoorden maar maak een beter blogbericht, de kans is groot dat je boven hen in de zoekopdrachten komt te staan.

Stap 7: Schrijf regelmatig een blogbericht

Als je een blog schrijft om hier als affiliate geld mee te verdienen, schrijf dan regelmatig een blogbericht. Ik bedoel hiermee schrijf niet in een week 5 berichten en dan weer een paar weken niets. Aan te raden is om minimaal 1 blogbericht per week te schrijven. Natuurlijk staat er geen straf op als je een keer 2 berichten schrijft, maar hou over het algemeen 1 bericht per week aan.

Heb je toevallig eens een keer heel veel inspiratie schrijf dan meerdere berichten en plan deze in. Je kunt namelijk berichten zo inplannen dat WordPress deze automatisch op een bepaalde datum plaatst. Dit is ook handig voor als je op vakantie gaat. Je kunt dan van te voren enkele blogberichten inplannen zodat deze gewoon wekelijks geplaatst wordt en je hebt er verder geen omkijken meer naar.

Stap 8: Adverteren of juist niet

Nu is het wachten op bezoekers, je kunt er voor kiezen om je gaan adverteren, bijvoorbeeld via Facebook ads of andere advertentie programma’s. Maar dit is niet noodzakelijk als jouw blogberichten goed in elkaar zitten en waardevolle content bevatten. Dan komen de bezoekers vanzelf via de organische zoekresultaten van Google.

Zelf heb ik nog nooit geadverteerd voor mijn affiliate websites en toch komen er gratis bezoekers vanuit Google op mijn websites. Bij sommige websites zelfs honderden per dag, zonder dat het me één cent kost. Maar geef het even de tijd, reken niet op honderden bezoekers binnen een paar weken, denk eerder aan maanden. Als je maar blogberichten blijft schrijven dan komen de bezoeker vanzelf.

Hulp nodig?

Iedereen kan een blog website maken de ene heeft het wat sneller onder de knie dan de ander, dus wellicht kun je wel wat hulp gebruiken. Kijk voor een beetje hulp eens op internetsuccesgids.nl Hier ontdek je hoe je een blog site op moet zetten en hoe je hier zelfs geld mee kunt verdienen.

Een eigen blog starten

Wil je een eigen blog starten en hier geld mee verdienen klik dan op hieronder op de button

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *