Hoe maak je een blog?

Hoe maak je een blog

Als je geld wilt verdienen met affiliate marketing dan kun je dit het best doen met een blog pagina. Door het schrijven van blog berichten over een bepaald onderwerp kun je producten promoten en er zo geld mee verdienen. Maar hoe maak je een blog, waar moet je op letten en wat moet je juist niet doen. Lees hieronder verder en maak zelf in simpele stappen een goed werkende blog.

Wat is een blog eigenlijk?

Maar eerst wat is een blog eigenlijk, een blog is eigenlijk gewoon een website. Alleen zul je op een gewone website niet continu nieuwe berichten plaatsen. Dit doe je wel op een blog, hier plaats je met enige regelmaat nieuwe content, dit noem je een blogpost.

Al deze blogposts komen terecht op de blogpagina, hier staat de nieuwste post altijd bovenaan, zo kunnen bezoekers altijd zien welke post het meest actueel is. Ook kunnen bezoekers reageren op een blogpost.

Als je geld wilt verdienen met affiliate marketing dan is een blog maken een prima idee. Het is aan te raden om regelmatig een nieuw blogbericht te plaatsen. Dit hoeft niet dagelijks maar wel regelmatig, begin met 1 blogpost per week en hou dit ook vol.

Hoe maak je een blog?

Een blog maken is niet moeilijk als je een e-mail kunt schrijven dan kun je ook een blog schrijven. Het enige wat je moet doen is even een blog opzetten, als deze eenmaal staat dan kun je heel makkelijk een blogbericht schrijven dit en net zo eenvoudig als een e-mail schrijven, alleen wat langer.

Om een blog te maken moet je net als bij een gewone website een domeinnaam hebben. Ook heb je hosting nodig waar je, jouw blog op kunt laten draaien. En natuurlijk moet je onderwerpen hebben om over te schrijven.

Dus zet je eigen blog op en begin te bloggen over onderwerpen die je zelf uit kunt kiezen.

TIP: Wil je een blog maken maar weet je niet precies hoe. Klik dan op de button hieronder en ontdek meteen hoe je met een blog geld kunt verdienen.

Wat kost een blog maken?

Je kunt een blog maken op een gratis platform maar dat is geen goede manier om geld met je blog te verdienen hierover later meer.

Je begrijpt het zeker al een blog maken kost geld, maar denk nu niet meteen dat je dit honderden euro’s zal gaan kosten. Je kunt al starten met een eigen blog voor enkele tientjes per jaar.

Het enige wat in principe geld kost is een domeinnaam en hosting alles wat je verder nodig ben is gratis te verkrijgen.

Wat kost een Domeinnaam?

Je begint met het kiezen van een domeinnaam, kies een pakkende domeinnaam die iets te maken heeft met jou business. Een paar jaar terug was het aan te raden dat de domeinnaam het onderwerp bevatte waar je over blogde, echter nu is dat niet meer nodig.

Kies dus gewoon een domeinnaam die de lading dekt, wil je b.v. gaan bloggen over je katten. Kies dan een domeinnaam als “kattenplek”.nl” of “mijnkatten.nl”en blog hier over van alles en nog wat. Registreer wel altijd een .nl domein als je voor de Nederlandse markt blogt. Is de .nl domeinnaam niet meer vrij, zoek dan een andere domeinnaam. Ga je in voor een Engelse blog kies dan een .com domeinnaam.

Als je een leuke domeinnaam hebt gevonden dan moet je deze nog registreren. Dit kun je doen bij verschillende providers, hier zijn er honderden van in Nederland. Maar er zit veel verschil in prijs de goedkoopste op dit moment is Versio, hier kun je al een .nl domein registreren voor €0.99. Je kunt hier ook direct zien of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Wat kost Hosting?

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig om je blog op te laten draaien. Je kunt er voor kiezen om dit bij dezelfde hosting provider te doen, maar dit hoeft niet. Je kunt je hosting altijd koppelen aan je domeinnaam ook als je ze niet bij dezelfde hosting provider hebt gekocht.

Maar kies je ervoor om je domeinnaam te registreren bij Versio, dan raad ik je aan om hier ook hosting te bestellen. Je hebt dan de keus uit 3 pakketten, namelijk “Brons NL“, “Zilver NL” of “Groot NL“. Als je voor het “Brons NL” pakket kiest, kun je al starten met bloggen deze kost slechts €0,49 per maand. Dit pakket is groot genoeg voor 1 enkele blog en je kunt altijd later nog upgraden.

Kies je ervoor om volop door te starten en meerdere blogs op te zetten kies dan voor het “Zilver NL” pakket, deze kost slechts €1,99 per maand en je hebt er eerst geen omkijken meer na omdat je voldoende ruimte hebt. Wil je later nog andere blogs maken dan kunt je de nieuwe domeinnaam gewoon koppelen aan dit hosting pakket.

Als je voor het Brons pakket kiest dan ben je voor domeinnaam + hosting nog geen €7 per jaar kwijt. Kies je voor het Zilver pakket dan kost dit voor een domeinnaam + hosting nog geen €25 per jaar. Je kunt natuurlijk kiezen voor welke hosting partij je wilt, maar Versio is goedkoop en stabiel. En je kunt heel simpel met 1 klik WordPress installeren.

WordPress installeren.

Gebruik wordpress om een blog te maken

Als je een domeinnaam hebt geregistreerd en voor hosting hebt gezorgd wil je natuurlijk direct beginnen met bloggen, echter zul je eerst nog blogsoftware op je domein moeten installeren. Kies voor WordPress, simpel gezegd is WordPress het enige wat je nodig hebt om te bloggen, en wat ook belangrijk is, je kunt het gratis installeren. Het installeren kun je zelf doen en is met een paar muisklikken geregeld.

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd zul je nog wel wat moeten instellen, o.a. moet je een thema kiezen en enkele plugins installeren.

WordPress Thema kiezen.

WordPress werkt met thema’s je hebt dus meteen een layout om je website in te maken. Standaard staat op het moment van schrijven het Twenty Twenty thema geïnstalleerd. Maar je kunt er ook voor kiezen om een ander WordPress thema te installeren.

Dit kan een betaald thema zijn maar het is aan te raden om te starten met een gratis WordPress thema, hier is keuze genoeg in

WordPress Plugins installeren

Als je gekozen hebt voor een WordPress thema dan is de volgende stap het installeren van enkele belangrijke plugins. De belangrijkste is de Yoast SEO Plugin, maar er zijn nog meerdere plugin die nodig zijn.

Wil je weten welke plugins je nodig bent en hoe je, jouw WordPress website in moet stellen? Klik dan op de Button onderaan deze pagina.

Gratis blog.

Hierboven heb je al kunnen lezen dat je er ook voor kunt kiezen om helemaal gratis een blog te maken. Voorbeelden hiervan zijn o.a. WIX.com. Blogger.com of Jimdo.com. Maar ik raad je dit absoluut af hieronder zie je de reden hiervoor.

 • Er wordt vaak reclame op jouw website geplaatst
 • De domeinnaam is niet van jouw, dit geldt ook voor teksten en foto’s
 • Besluit het bedrijf te stoppen dan ben je alles kwijt.
 • Weinig schijfruimte, dus veel en grote foto’s maken de website vol en traag.
 • Als de website traag is, kun je hier zelf niets aan veranderen
 • Beperkte keuze uit thema’s zelf thema’s installeren is niet mogelijk
 • Je kunt zelf geen plugins installeren

Dit zijn slechts enkele nadelen van een gratis blog, maar er zijn er nog veel meer. Je ziet nu zelf dat het af te raden is om een gratis blog te beginnen. Maak je een blog om hier met affiliate marketing geld mee te verdienen kies er dan voor om zelf een domeinnaam te registreren. En zorg voor goede hosting. De website is dan van jou en blijft dat ook en je kunt alles wat je maar wilt aanpassen.

Hoe schrijf je een blog artikel?

Doe onderzoek als je een blog maakt

Nu je alles hebt geregeld kun je eindelijk straten met je blog. In het Admin gedeelte van WordPress, kun je, jouw website opbouwen. Je hebt hier de keuze om een bericht te schijven of om een pagina te maken.

Pagina’s worden gebruikt voor statische webpagina’s zoals b.v. de homepage. Voor de blog artikelen moet je berichten gebruiken, alle berichten worden dan weergegeven op de blogpagina. Bezoekers kunnen hier alle blogberichten terug vinden die je hebt geschreven.

Kies een onderwerp.

Nu moet je nog onderwerpen hebben om over te bloggen, maar hoe bepaal je dit onderwerp. Denk eerst even na waarom je wilt gaan bloggen, doe je dit om een eigen dienst aan te bieden, of wil je als affiliate geld gaan verdienen met je blog.

Als je schrijft om een dienst aan te bieden die je zelf uitvoert dan zal een onderwerp vinden niet zo moeilijk zijn. Omdat je wel weet waarom mensen op zoek zijn naar jouw diensten en ook met wat voor vragen ze zitten. Schrijf hierover en biedt oplossingen aan.

Maar schrijf je om als affiliate geld te verdienen en bepaalde producten wilt gaan promoten, dan kan ik mij voorstellen dat je niet weet over wat voor onderwerpen je moet gaan schrijven Hieronder enkele tips die je kunnen helpen om goede onderwerpen te vinden

 • Doe keyword onderzoek
 • Onderzoek welke vragen er zijn over het affiliate product
 • Kijk in Google waar jouw concurrenten over bloggen
 • Vraag evt. bezoekers welke vragen ze hebben

De indeling van een blogbericht.

Zorg voor een logische indeling van het blogbericht, met een logische indeling bedoel ik een inleiding een middenstuk en een slot.

In de inleiding stel je een vraag en vertel je waarom je deze vraag hebt.
In het middenstuk geef je antwoord op deze vraag.
In het slot deel je de conclusie en wat de lezer met het antwoord kan.

De leesbaarheid van het blogbericht.

Ik kom nog vaak op websites waarop hele lappen tekst staan, het is heel vermoeiend om dit te lezen. Zorg er daarom voor dat de bezoekers jouw berichten goed kunnen lezen, zodat ze niet direct weg klikken.

Hoe maak je een blog

Waar moet je op letten:

 • Schrijf korte alinea’s
 • Gebruik tussen koppen (H2, H3 of H4, geen H1 die is voor de titel)
 • Wissel tekst af met afbeeldingen
 • Plaats als het kan een opsomming

Bovenstaande tips breken de tekst en maakt het lezen van het blogbericht een stuk aangenamer

Call to Action

Als laatste plaats je een zogenaamde “Call to Action”, dit kan een link of een button zijn naar een website, maar ook een link naar een contactpagina waar mensen hun e-mailadres of telefoonnummer achter kunnen laten.

Heb je een blogartikel over een affiliate product dan plaats je onderaan het artikel een Call to Action button met daarin de affiliatelink. Plaats deze alleen eenmaal onderaan het artikel en niet overal in het artikel. Alleen als je een heel groot artikel schrijft, van meer dan 1500 woorden, plaats dan je affilliate link ergens halverwege het artikel.

Hoe vaak moet je een blogbericht schrijven?

Schijf regelmatig een nieuw artikel, dus niet de ene keer 3 artikelen per dag en dan weer enkele weken niets. Als je begint probeer dan 1 bericht per week te schrijven en doe dit consequent, heb je tijd om er 2 per week te schrijven doe dit dan vooral.

Maar schrijf niet de ene week 3 of 4 artikelen en dan 2 weken niets. Schrijf regelmatig en plaats elke week ongeveer evenveel artikelen. Dit is niet alleen fijn voor je lezers, zodat ze weten wanneer er weer een nieuw artikel komt. Maar ook Google zal dit waarderen en je zult je website hoger in de zoekresultaten terug zien.

Dit betekent trouwens niet dat je niet meer blogberichten kunt gaan schrijven. Het is namelijk mogelijk om nieuwe artikelen in te plannen, dus schrijf je op 1 dag 3 of 4 mooie artikelen. Plan deze dan in op een bepaalde dag en WordPress zal deze op die dag automatisch plaatsen. Zo kun je als je inspiratie voor een artikel hebt deze gewoon schrijven en later automatisch plaatsen. Zo kun je op 1 dag voor meerdere weken blogberichten schrijven zonder dat deze direct geplaatst worden.

Wil je bloggen?

Wil je een blog maken over je hobby of over een ander onderwerp? Klik dan op de button hieronder je vindt hier tips over het opzetten van een succesvol blog.
Ook als je al een blog hebt vind je hier waardevolle tips!

One thought to “Hoe maak je een blog?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *